Ο όμιλος μας συνεργάστηκε με τον όμιλο μουσικής του Σχολείου μας προκειμένου να παραγάγουμε ένα κοινό έργο, δηλαδή ένα ρομπότ που θα μπορεί να παράγει μουσική.
Η ιδέα προήλθε ύστερα από συζήτηση με την κ. Μιντιλογλίτη (εκπαιδευτικό Μουσικής). Αξιοποιήθηκε μία μελωδία (χωρίς στοίχους) από το βιβλίο της Α’ Θεωρίας της κ. Χρύσας Κίτσιου και την ευχαριστούμε πολύ για αυτή την παραχώρηση.
Η λύση
Αρχικά σχεδιάσαμε την λύση στον πίνακα του εργαστηρίου μας. Αρχικά κάναμε κάποια λάθη και τα καλώδια μπερδεύονταν , έτσι καταλήξαμε να επανασχεδιάσουμε την λύση μας. Έτσι καταλήξαμε στην τελική κατασκευή.
Τελικά χρησιμοποιήσαμε:
EV3 Brick
Color Sensor
Large Motor
Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, αυτό που θέλαμε να πετύχουμε ήταν ένα σύστημα που θα περιστρεφόταν με σταθερή ταχύτητα και με τον αισθητήρα θα μπορούσε να διαβάσει τα χρώματα που του είχαμε συνδυάσει με τουβλάκια LEGO στην βάση που το είχαμε τοποθετήσει.
Προγραμματισμός
Χρησιμοποιήσαμε το EV3 Classroom και αρχικά η λογική ήταν πολύ απλή λογική:
Χρησιμοποιήσαμε μια πολλαπλή δομή επιλογής (αν δεις κόκκινο παίξε μι, αν δεις μαύρο παίξε ρε κ.ο.κ). Δυστυχώς δεν δούλεψε πολύ σωστά εξαιτίας των σφαλμάτων στο διάβασμα των χρωμάτων από τον αισθητήρα.
Όμως στην συνέχεια χρησιμοποιήσαμε την μέτρηση του αισθητήρα (Reflected Right Intensity), προκειμένου να μπορούμε να βγάλουμε τον μέσο όρο δέκα μετρήσεων και έτσι να μειώσουμε το σφάλμα. Με αυτό τον τρόπο δούλεψε πολύ καλύτερα.
Δημιουργία Βάσης
Για την δημιουργία της βάσης χρησιμοποιήσαμε χρωματιστά τουβλάκια LEGO. Μαύρο, Λευκό, Κόκκινο και Γκρι, Η χρήση κάθε χρώματος έπρεπε να είναι ανάλογη του χρόνου που θα έπρεπε να παίξει η κάθε νότα. γι’ αυτό μετρήσαμε την γωνιακή ταχύτητα του ρομπότ.
Στο τέλος συνδυάσαμε την μελωδία που παρήγαγε το σύστημα με την μελωδία από το πιάνο που δοκιμάσαμε στο virtual piano.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα video από τις δοκιμές που κάναμε:
https://photos.app.goo.gl/EHUoVYaHDz3Aq6xB9